Wat is ldl cholesterol

ldl cholesterol

Als je een hartaandoening hebt of gewoon een gezonde tikker wilt hebben nu en in de toekomst, hebben ze vast en zeker al eens het volgende gezegd: “Let op je cholesterol!”. De cholesterol die een risico inhoudt voor je hart is LDL, de ‘slechte’ cholesterol. Het verzamelt zich op de wanden van je bloedvaten en kan zo blokkades veroorzaken doordat zich op deze plaatsen een bloedklonter kan vormen. Een eenvoudige bloedtest kan je op de hoogte brengen van de LDL cholesterol waarden. Als de waarden hoog zijn, kunnen gezonde voeding en medicijnen deze waarden naar beneden halen.

Wat is LDL cholesterol

Cholesterol op zich is niet altijd slecht. Het is een essentieel vet dat de cellen in ons lichaam gewoon nodig hebben. Sommige cholesterol komt uit de voeding die we eten terwijl andere cholesterol dan weer door ons lichaam en meer bepaald door onze lever wordt aangemaakt. De cholesterol gaat je bloedstroom gebruiken om zich te verplaatsen en proteïnen brengen het rond naar waar het nodig is. Deze koeriers worden ook lipoproteïnen genoemd.

LDL is een microscopisch pakketje gemaakt van een buitenwand die uit lipoproteinen bestaat en een centrum gevuld met cholesterol. De volledige naam van LDL is ‘low-density lipoprotein’. Deze cholesterol is slecht omdat het zich kan opstapelen en vasthechten aan de wanden van de aders. LDL in combinatie met andere substanties gaat plaque vormen. Deze plaque kan zich opstapelen waardoor een toestand ontstaat die als atherosclerose bekendstaat. Coronaire hartziektes ontstaan wanneer deze plaque zich gaat opbouwen in de aders van je hart. De aders gaan verstijven en vernauwen waardoor de bloedstroom naar je hart gaat vertragen of zelfs volledig gaat geblokkeerd raken. Aangezien je bloed ook zuurstof naar je hart vervoert, zou je hart onvoldoende zuurstof aangevoerd kunnen krijgen. Hierdoor kan je borstpijn voelen of in de ergste gevallen, als de bloeddoorstroming volledig geblokkeerd is, een hartstilstand kunnen krijgen.

Wat betekenen de LDL cholesterol resultaten

Hartaanvallen zijn onvoorspelbaar, maar hoge LDL waarden verhogen sowieso het risico op een hartaandoening. Het is daarom belangrijk om deze waarden tot op een zeker niveau te brengen zodat er geen gezondheidsrisico’s meer zijn. Tegenwoordig werken mensen met een te hoge cholesterol en dokters samen om een strategie op poten te zetten om de LDL waarden naar een bepaald percentage te brengen. De strategie wordt bepaald op basis van hoe groot de kans is dat je een hartaanval of hartstilstand zult krijgen. Om dit uit te zoeken, gebruiken dokters een telmethode die berekent hoeveel kans je hebt om binnen de 10 jaar een van deze problemen te ondervinden.

De telmethode houdt rekening met verschillende zaken zoals:

  • Je cholesterolwaarde
  • Je leeftijd
  • Je bloedruk
  • Of je rookt
  • Of je bloeddrukmedicijnen neemt