Wil je leren skiën? Hier lees je alles over skilessen

leren skiën

Zo kun je het beste leren skiën

Wil jij ook leren skiën? Dat is niet zo eenvoudig. Ski’s zijn, als je niet goed kunt skiën, nu eenmaal onhandig lang en gaan altijd een andere kant op dan jij wilt. Daarom is het verstandig om eerst skilessen te nemen. Je kunt die skilessen nemen tijdens de eerste dagen van je wintersportvakantie, maar het is vaak verstandiger om daar voor die tijd al mee te beginnen. Je kunt namelijk ook al in Nederland leren skiën. Dat gebeurt dan in een skihal of op een borstelbaan. Wil je liever in de bergen leren skiën? Dan zou je ook aan een weekendje naar het Sauerland kunnen denken. Maar of je die skilessen alvast in Nederland of op pas je wintersportbestemming neemt, als je een aantal skilessen neemt onder begeleiding van een gediplomeerde skileraar dan heb je de beginselen van het skiën zo onder de knie. Dan ben je nog lang niet zo ver om de zwarte piste veilig en wel af te kunnen dalen, maar de groene piste moet dan zonder meer te doen zijn.

Skilessen

Om het skiën goed te leren raden we dus aan om skilessen te volgen bij een skischool. De skischolen bij de skihallen en de bekende wintersportplaatsen hebben over het algemeen gediplomeerde skileraren in dienst. De skilessen worden in verschillende niveaus gegeven, zodat je tijdens de lessen wordt ingedeeld bij wintersporters van hetzelfde niveau. Zo’n groep wordt ook wel een skiklas genoemd. Die zijn er voor alle leeftijden, en zowel voor de echte beginners en voor de meer gevorderden. Samen met je medecursisten kun je dan wennen aan het staan op je ski’s, en hoe je er mee om moet gaan. Als je wilt, kun je ook privé-skilessen nemen. Uiteraard is dat wel een stuk duurder. Bij groepslessen worden de kosten van de skileraar immers verdeeld over de leden van de skiklas.

Leren skiën in Nederland

Als je je goed wilt voorbereiden voor je wintersportvakantie, dan zou je ook skilessen kunnen nemen in één van de skihallen in Nederland of net over de grens in Duitsland. Die lessen zijn een stuk goedkoper. Omdat een wintersportvakantie best een hoop geld kost, ben je daar de eerste dagen niet kwijt aan skilessen en kun je zo optimaal genieten van een heerlijke skivakantie

De voorbereiding voor je skivakantie

Als je goed voorbereid bent voor je wintersportvakantie, kun je veel meer genieten van het skiën en is er ook veel minder kans dat je een blessure oploopt.

Fysieke voorbereiding

Om je goed voor te bereiden op een skivakantie, is het naast skilessen ook handig om niet alleen te leren skiën, maar ook om je fysiek goed voor te bereiden. Skiën is immers best intensief. Zorg dat je lichaam voor die tijd de nodige oefeningen achter de rug heeft. Dat kan bij de plaatselijke sportschool, ook zijn er skiverenigingen die ‘fitness voor de wintersport’ geven.

Ken het skigebied

Daarnaast is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat je het skigebied waar je naar toe gaat, goed kent. Zo voorkom je onnodig gezoek naar de skipistes en loop je ook niet de kans per ongeluk op een verkeerde en veel te moeilijke piste terecht te komen. Kijk ook goed naar de skiliften, en wanneer die draaien.

Reddingsdienst

Sla het ook het noodnummer van de reddingsdienst in je telefoon op. Zo kun je de reddingsdiensten in geval van nood direct bereiken. Verdiep je ook in de meest voorkomende noodsignalen. Ga ook nooit op pad zonder noodfluitje, nooddeken, drinken en wat EHBO-spullen. Je weet immers maar nooit.

Skispullen

Zorg voor goede spullen. Ski’s en skischoenen kun je natuurlijk kopen, maar je kunt ze ook ter plekke huren. Dat is een stuk goedkoper. De verhuurbedrijven weten over het algemeen precies wat je nodig hebt en sturen je dus altijd wel met passende ski’s en skischoenen de pistes op. Geschikte wintersportkleding koop je natuurlijk bij voorkeur al in Nederland. Laat je uitgebreid adviseren bij een goede wintersportspeciaalzaak. Je hebt namelijk niets aan slecht zittende kleding die jou niet warm en droog kan houden.