Afvallen kun je leren

afvallen kan je leren
Soms wordt al die informatie over overgewicht te veel. Je kunt ook geen kant meer op. Overal moet je lezen dat we te dik worden. Dat onze honden te zwaar zijn. Dat onze katten te veel wegen. Dat we te weinig bewegen. Dat we verkeerd eten. Dat we niet weten wat we eten. Dat alles waarvan we dachten dat het goed was eigenlijk helemaal verkeerd blijkt te zijn. Dat 90% van de mensen die diëten volgen na een jaar weer even dik is als toen ze eraan begonnen. Maar met rente erbij! Dat alles wat er opgezet wordt om het tij te keren niets uit haalt. Dat ondanks de inspanningen we elk jaar weer zwaarder blijken te zijn. Dat we uit moeten kijken dat onze kinderen niet allemaal op veel te jonge leeftijd al diabetes zullen hebben. Dat we onze ondergang tegemoet eten.

STOP. Ik wil het niet meer horen, want ik kan er blijkbaar toch niets aan doen. Steken ik dan mijn kop in het zand?

Ons leven is zo ingericht dat we nog maar weinig inspanning hoeven te verrichten. Alles gaat trouwens vanzelf. Druk maar op een knopje. De lift brengt ons omhoog. De auto naar ons werk. De afstandsbediening naar een andere wereld. En er is zoveel dat we op de televisie moeten zien, dat we dagelijks een paar uur op de bank zitten en alleen maar naar het scherm turen. We kunnen daarbij eten wat we willen. Vanuit de hele wereld vind je de lekkerste dingen voor een betaalbare prijs in de supermarkt. De balans tussen wat erin komt en wat er gebruikt wordt is volkomen zoek.

Het is een leefstijl waarbij we minder energie verbruiken dan we binnenkrijgen. We zijn nu eenmaal gemaakt voor het overleven van tijden van schaarste. Van nature lui en verlekkerd op zoete en vette voedingsmiddelen. Die bevatten veel energie, zodat je een lekker reservevoorraadje op kunt slaan. Bij voorkeur in je buik. Maar waarvoor slaan we het nog op? Tijdens van schaarste kennen we niet meer. We moeten juist leren omgaan met tijden van overvloed.

Onze uitdaging is te leren om de tijden van overvloed te overleven. We moeten meer energie gaan verbruiken en anders gaan eten. Dat kun je leren. Laat je niet intimideren door al dat slechte nieuws over dikker wordende mensen. Je moet dat zien als de hoogwaterberichten. Het peil in de rivier staat hoog. Wat doe je? Afwachten tot het over de dijk loopt? Of de dijk wat ophogen?

Gezond eten kun je leren. Afvallen kun je leren. Iedereen kan het. Als je wilt overleef je ook tijden van overvloed.